2009. augusztus 15., szombat

Ötvenen túl

A Choralis Constantinus 500 sorozat immár 50 sikeres rendezvényt tudhat maga mögött. Ez a kerek szám alkalmasnak tűnik egy kis visszatekintésre – mi is történt az elmúlt évadban a sorozat háza táján –, illetve milyen tervekkel, újdonságokkal tekintünk az új évad elé.
A Habsburg császári udvar énekes szertartásait két 500 éves forrás alapján rekonstruáló sorozatunk több éves szakmai előkészület után, az egyházi év kezdetén, ádvent első vasárnapján (2008. november 30.) indult útjára Budapest belvárosában, amit persze több más előkészítő rendezvény is megelőzött. Ilyenek voltak például a Visegrádi partnereinkkel Budapesten tartott 2008. májusi szakmai hétvégénk, aminek a zárásaként egy ismeretterjesztő előadás és sajtótájékoztató keretében hoztuk nyilvánosságra a sorozat elindítását. Ezen a rendezvényünkön a sorozat fővédnöke, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is megtisztelt minket jelenlétével és megnyitó beszédével. Ekkorra lettek látható eredményei is az előkészületeknek, hiszen itt mutathattuk be a gregorián forrásból elkészült kiadvány-sorozatunk első kötetét, valamint ekkortól működik az esemény-sorozat hivatalos honlapja is (www.choralisconstantinus.hu). 2008 nyarán egy rövid prágai látogatást tettünk csehországi partnereinknél, majd októberben, Varsóban került sor egy hangversenyre a sorozat repertoárjából, a lengyel Sine Nomine kórus előadásában. Szintén októberben volt alkalmunk egy észtországi és finnországi vendégszereplés alkalmával népszerűsítenünk a sorozatot.
A budapesti megnyitó szertartásról a Magyar Televízió tudósított. A sok-sok magyarországi esemény közül csak néhány említést érdemlő rendezvényt emelnék ki. Februári hangversenyünket a Magyar Rádió rögzítette, majd adásba is került. Márciusban a csehországi világhírű Schola Gregoriana Pragensis együttes vendégszerepelt a sorozatban David Eben vezetésével. Áprilisban a sorozat meghívást kapott a Pécsi Tavaszi Fesztiválra, ahol ebből a repertoárból hangzott el egy összeállítás a Corvina Consort előadásában, az 1000 éves Pécsi Püspökség évfordulójának tiszteletére. Júniusban a King’s Singers magyarországi vendégszereplésén műsorára tűzött a sorozat repertoárjából is műveket.
A nyár folyamán megkezdődött a szeptembertől kezdődő következő évad előkészítése, ami számos újdonsággal fogja bővíteni a sorozatot. Az eddigi budapesti helyszínek három új templom csatlakozásával bővülnek, így a sorozat rendezvényeit a Belvárosban még hallhatják a Belvárosi (Pesti) Ferences Templomban és szeptembertől a Szent István Bazilikában is, valamint néhány szertartásra a Budai Ciszterci Szent Imre Templomban fog sor kerülni. Sajnos az új évadban a Belvárosi Szent Anna (Szervita) Templomban nem folytatódnak a sorozat eseményei.
Júliustól már néhány alkalommal láthatták-hallhatták, akik figyelemmel kísérik a sorozatunk eseményeit, hogy a Szent Mihály Laikus Káptalan együttműködésével a Belvárosi Főplébániatemplomban, hagyományos római rítusú („tridenti”) szertartások keretében is hallható a Choralis Constantinus zenei anyaga. Nagyon nagy öröm számunkra ez a lehetőség, hiszen ezeken a szertartásokon hangozhat el történetileg leginkább autentikusnak mondható liturgikus keretben a sorozat repertoárja, ami máshol, máshogyan nem pótolható többletet jelent minden résztvevő számára. Reményeink szerint ez az együttműködés a sorozat további időszakában is fenntarthatóan fog működni.
Augusztusban a Corvina Consort hangversenyt adott a sorozat keretében a szlovákiai Ipolybalogon, az V. Szent Korona Ünnep alkalmából. A jövő évadban tervezzük a szlovák partner kórus meghívását Budapestre. Ugyancsak a jövő évadban tervezzük meghívni a lengyelországi partner együttesünket, valamint a belgiumi Capilla Flamenca és a hollandiai Egidius Kwartet vendégszereplésének előkészületei is folyamatban vannak. Ezen kívül a sorozat lengyelországi vendégszereplésével kapcsolatban vannak egyeztetések.
A 2008. év végén megjelent kottás kiadvány-sorozatunk második és harmadik kötete után, az évad első felében fog megjelenni a két utolsó kötete a gregorián forrást közreadó sorozatunknak. Ugyancsak az évad első felében várható egy CD megjelenése is, amelyen az első 50 eseményen rögzített felvételekből lesz hallható egy válogatás a résztvevő közreműködők előadásában, a Choralis Constantinus 500 esemény-sorozat zenei anyagából.
Továbbra is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az új évadban is, korábbi és megújuló helyszíneinken megrendezésre kerülő eseményeinken!