2010. december 18., szombat

Jubileumi kötet a Musica Aeterna Művészeti Alapítvány alapításának 10. évfordulójára


TÍZ ÉV ORLANDUS LASSUS MŰVEINEK NYOMÁBAN 1997-2007
A CORVINA CONSORT HANGVERSENY-SOROZATÁNAK ANYAGÁBÓL
összeállította:
Kalmanovits Zoltán


Részletek az előszóból:
Tíz év – talán mondhatjuk – nem kis idő. Ennyi telt el a Musica Aeterna Művészeti Alapítvány működésének kezdete óta, és ennyi évadot szentelt a Corvina Consort a magyarországi koncertéletben Orlando di Lasso életművének bemutatásának. Sok ez, vagy kevés? Ezt mindenki maga döntheti el. Mi – akik ennek alkotó részesei voltunk – tudjuk, hogy számunkra nagyon fontos és meghatározó időszak volt ez. Azzal együtt, hogy a szerző műveinek csak töredékét sikerült a sorozatban bemutatnunk, de így is számos kompozíció hangozhatott el országszerte, köztük olyanok is, amelyek Magyarországon korábban még nem voltak előadva, sőt (pl.: az első CD lemezünk megjelenésével) világviszonylatban is úttörő szerep juthatott együttesünknek. […]
A sorozatban 27 tematikus program állt össze, amely 26 műsorra elegendő időt tett ki. Ezek többsége 2-3, esetenként több előadást is megélt országszerte, hiszen voltak évadaink, amikor egyszerre több helyszínen is elhangoztak a sorozat előadásai (Budapest mellett Kapuvár, Dunakeszi és Esztergom, ahol több évad is bemutatásra kerülhetett). Így 70-80 koncertre tesszük az Orlandus Lassus műveit bemutató sorozatunk hazai hangversenyeinek számát […].
Ez az idő és az előadások előkészítésébe fektetett szakmai munka meghatározó volt a Corvina Consort életében. Ebben az időszakban érett össze a fiatal, lelkes énekesekből álló csoport egy mára már nemzetközi szinten is jegyzett együttessé. A Lassus műveit bemutató sorozat kapcsán olyan repertoár – elsősorban a 15-16. század egyházzeneje – tárult fel a Corvina Consort előtt, amely további műsorok, sorozatok összeállítására inspirálta és inspirálja a mai napig is az együttest.
A nemzetközi sikerek is e sorozat kapcsán kezdődtek, hiszen az egyik első évad műsorából készült el a Corvina Consort első CD lemeze, ami rögtön elnyerte a nagy elismerést jelentő CHOC díjat, s melyet azóta több hasonló külföldön is méltányolt CD követett. […]
Bízunk benne, hogy az első tíz év után további sikeres évek, évtizedek következnek majd. A Musica Aeterna Művészeti Alapítvány a tevékenységében résztvevő művészek és más szakmai partnerei megelégedésére, és a hazai és nemzetközi közönség örömére tudja folytatni megkezdett munkáját.